Vysoké Tatry sú kúpeľné mesto na severe Slovenska, ktoré spoločne s Popradom a Zakopaným tvoria prirodzené centrum turistického ruchu v pohorí Vysoké Tatry. Táto obľúbená turistická destinácia však každý rok viac a viac pociťuje negatívny vplyv turizmu, najmä vo zvýšenom množstve odpadu. Práve ten plastový často nekončí v zberných nádobách, v ktorých by mal, ale v prírode. To si všimlo aj zopár miestnych reštaurácií a hotelov, ktoré sa s tým rozhodli niečo urobiť.
Jednou z takýchto reštaurácií je aj Central Restaurant „Starý Šmakovec“. Okrem toho, že je veľmi obľúbená a kladne hodnotená na rôznych sociálnych sieťach, majú tu aj silné ekologické cítenie. Prečo? Vladimír Mikolaj, ktorý je majiteľom tejto reštaurácie si vyskúšal na vlastnej koži, ako to vyzerá v Maroku alebo na Bali – tona odpadov a špiny. Nechce, aby niečo také bolo vidieť na Slovensku a snaží sa pre to robiť všetko, čo je v jeho silách.
Jeden z nápaditých obrázkov, ktorým motivujú svojich návštevníkov v reštaurácii. Zdroj: Starý Šmakovec
„Plasty sú asi najhoršie. To je niečo, s čím si príroda nedokáže poradiť a rozložiť. Preto sa snažíme kupovať napríklad veľké kusy mäsa, ktoré nie sú zabalené po menších kúskoch v plaste. Namiesto plastových slamiek máme bambusové alebo tie z cestovín,“ tvrdí pán Mikolaj. Z jeho prístupu si berú inšpiráciu aj jeho zamestnanci a návštevníci reštaurácie.
Suroviny aj od miestnych dodávateľov
Ďalšou iniciatívou je odoberanie surovín od lokálnych dodávateľov, ako je napríklad bryndza alebo hovädzie mäso. Starý Šmakovec je preslávený svojimi chutnými steakmi, ktoré sú väčšinou pôvodom z Argentíny a Brazílie. Avšak zákazníci majú na výber aj steaky z hovädzieho mäsa z neďalekej farmy z Vranova nad Topľou, kde zvieratá trávia 24 hodín vonku na lúke. Mäso je chutnejšie a má aj iné vlastnosti, než to z priemyselnej veľkovýroby. Problém je ale v cene. „Steaky z lokálnej farmy sú dvakrát také drahšie ako tie z Brazílie, a to sa odráža aj na cene u nás v reštaurácii. Už teraz je ale vidieť, že niektorí ľudia sú ochotní si zaň priplatiť a podporiť tak ekologický chov u nás na Slovensku,“ vysvetľuje majiteľ reštaurácie Vladimír Mikolaj.
Čím ďalším idú v Starom Šmakovci príkladom?

Obal na cigaretové „špačky“ – abychom už nenacházely nedopalky odhozené v přírodě

Ekologické papírové tašky pro takeaway
Razantná zmena sa nedá urobiť zo dňa na deň, chce to čas aj trpezlivosť a toho sú si práve v Starom Šmakovci vedomí. Okrem vyššie uvedeného, vedenie reštaurácie podporuje aj dobrovoľnícke aktivity, pri ktorých sa napríklad zbiera odpad vo Vysokých Tatrách. Dobrovoľníkom tak radi prichystajú chutný guláš a príjemné posedenie, aby ich aspoň nejako odmenili a ocenili ich snahu.
V Šmakovci svojimi skutkami navyše prispievajú k splneniu cieľov SDG’s. Konkrétne cieľ – 12.5 Do roku 2030 výrazne znížiť produkciu odpadov s pomocou prevencie, redukcie, recyklácie a opätovného používania
Zdroj obrázkov: Starý Šmakovec